Neutralisation
Læs mere om neutralisation
Greve Dyrehospital – lokal dyrlæge siden 1977
Nærværende og omsorgsfuld behandling af alle patienter
Vi klarer alt fra operationer til negleklip
Det kirurgiske indgreb foregår i fuld narkose, og under operationen fjernes begge testikler. Der kan være flere grunde til at få sin hund kastreret, men den hyppigste årsag er adfærdsproblemer. Mange hanhunde udviser overdreven dominans og/eller interesse i løbske tæver, som kan være svært for både hunden og ejeren at håndtere. Det er testosteron (hankønshormon), der ligger til grund for disse adfærdsmæssige udfordringer. Testosteron produceres hovedsageligt i testiklerne og produktionen styres af hypofysen i hjernen. Når testiklerne er fjernet, stopper produktionen af testosteron med det samme, og testosteronniveauet i blodet falder. Der kan opleves en midlertidig forværring af problemadfærden efter kastrationen, men denne varer sjældent mere end et par uger. Der kan gå op til 1 måned før alle hormoner er ude af kroppen.
Det er vigtigt at overveje fordele og ulemper for kastration. Fordelene er bl.a. nedsat markering, nedsat interesse i tæver, mindre reaktiv overfor andre hanhunde, nedsat risiko for testikelcancer, nedsat risiko for prostatacancer. Ulemperne kan være øget vægt samt risiko for pelsforandringer.
Det kan derfor være vigtigt at få en snak med os for at finde frem til, om kastration er det rette for din hund.
Denne operation foregår i fuld narkose og under narkosen fjernes æggestokkene og livmoderen. Dette betyder, at der sker et drastisk fald i østrogenniveauet, som produceres i æggestokkene. Uden østrogen er der ingen ægløsning og dermed kommer tæven ikke længere i løbetid og kan dermed heller ikke blive drægtig.
Der kan være flere årsager til at få sin tæve steriliseret. Skal tæven f.eks. ikke bruges i planlagt avl, men har tendens til falsk drægtighed eller at tæven går sammen med intakte hanhunde og man ikke ønsker uventet drægtighed. Fordelene ved at sterilisere sin tæve er bl.a. at man minimere risikoen for kræft i mælkekirtler, eliminere risiko for falsk drægtighed, og eliminerer risikoen for livmoderbetændelse. Ulemperne kan være øget tendens til overvægt, risiko for pelsforandringer og risiko for inkontinens. Tal derfor med os, inden du bestiller tid til sterilisation.
Når en hund kemisk kastreres, betyder det at der ilægges et implantat under huden, som i løbet af et halv eller helt år kontinuerligt frigiver en lille mængde medicin. Denne medicin går ind og blokerer for produktionen af testosteron og efter 4-6 uger ses den fulde effekt af implantatet. Den kemiske kastration er komplet reversibel og det betyder, at når implantatet ikke længere frigiver medicin, så vil testosteronproduktionen starte op igen og fertiliteten er upåvirket.
Det kan være en fordel, at kemisk kastrere sin hund inden man beslutter om man skal lade sin hund kirurgisk kastrere. I den tid implantatet virker, vil man kunne se, hvordan en kirurgisk kastration eventuelt ville påvirke hunden. Hvis der sker pelsforandring, voldsom vægtøgning eller andet, kan disse observationer indgå i overvejelserne om en kirurgisk kastration er det bedste valg.
Det kirurgiske indgreb foregår i fuld narkose, og under operationen fjernes begge testikler. Der kan være flere grunde til at få sin kat kastreret, f,eks, fordi det er en ude kat eller fordi den markerer indendørs. Katten skal efter kastrationen holdes inde i 7-14 dage indtil såret er helet og kraven kan tages af. Katten må aldrig komme udenfor med krave på, da den risikerer at hænge fast og komme alvorligt til skade.
Det er vigtigt at overveje fordele og ulemper for kastration. Fordelene er bl.a. nedsat markering, fjerner risikoen for testikelcancer, ingen risiko for smitte med katteaids i forbindelse med parring. Ulemperne kan være øget risiko for vægtøgning og risiko for pelsforandringer.
Det er vigtigt at få en snak med os, for at finde frem til om kastration er det rette for din kat.
Denne operation foregår i fuld narkose og under narkosen fjernes æggestokkene og livmoderen og derfor kan katten ikke blive drægtig.
Der kan være flere årsager til at få sin hunkat steriliseret. Grundene er bl.a. at katten ikke skal bruges i planlagt avl, bliver meget mentalt påvirket i brunstperioden, eller at katten går sammen intakte hankatte og man ikke ønsker uventet drægtighed.
Fordelene ved at sterilisere sin hunkat er bl.a. at man minimere risikoen for kræft i mælkekirtler, bliver fri for brunstperioder og eliminere risikoen for livmoderbetændelse. Ulemperne kan være øget tendens til overvægt, risiko for pelsforandringer og risiko for inkontinens. Tal derfor med din dyrlæge, inden du bestiller tid til sterilisation.
Hvis man ønsker at have en han og hun gående sammen er det nødvendigt at neutralisere minimum den ene af dem. Ofte giver det den bedste flokharmoni at have en han og en hun gående sammen.
Kaniner kan få op til 7 kuld om året med 4-8 unger pr. kuld, og marsvin kan få op til 5 kuld om året med 3-4 unger pr. kuld, så hvis ikke man neutraliserer sine dyr, kan man hurtigt få mangedoblet bestanden.
Det er meget vigtigt, at kaniner og gnavere kommer i gang med at spise lige efter operationen, da deres fordøjelsessystem ikke tåler faste i længere tid. Derfor må de i dagene efter operationen godt fodres med lækkerier såsom gulerod og müsliblanding, men det er vigtigt at de hurtigst muligt kommer i gang med at spise hø og grove grøntsager. Du kan købe fibertilskud hos os, som hjælper til at holde gang i dit dyrs mave efter operationen.
Hvad siger vores klienter?